Reilausvinkkejä

Reilausvinkkejä

Reilaamaan lähteminen saattaa mietityttää – jopa jännittää – erityisesti jos olet lähdössä matkaan ensimmäistä kertaa. Tästä syystä onkin hyvä lukea etukäteen kokeneempien reilaajien vinkkejä. Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä, jotka koskevat niin matkabudjettia kuin -seuraakin. Edellisellä sivulla kerrottiin erilaisista kokeneiden reilaajien laatimista reittiehdotuksista ja tällä sivulla keskitytään pohtimaan nimenomaan reilaamiseen vaadittavaa budjettia sekä matkaseuran valintaa – miten paljon reilaaminen maksaa ja onko järkevämpää lähteä matkaan yksin vai kaverin kanssa? Entä sopiiko reilaaminen lapsiperheen matkustusmuodoksi? Toivottavasti näistä tälle sivulle kerätyistä vinkeistä on apua lähtiessäsi omalle tutkimusmatkallesi Euroopan sydämeen! Muistathan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty ja tämä pätee myös reilaamiseen!

Budjetti

Reilausbudjetti vaihtelee suuresti. Tähän vaikuttavat ehkä kenties kaikista eniten oma asenteesi sekä omat tottumuksesi. Jos olet tottunut elämään säästeliäästi, saatat selvitä myös reilaamisesta melko pienin kustannuksin ja päiväkustannuksesi saattavat olla maailmallakin matkatessa pienet. Tämä vaatii kuitenkin itsekuria sekä tietynlaista suunnitelmallisuutta. Jos pysyt poissa kaikista suosituimmilta turisteille suunnatuilta kaduilta ja turisteille suunnatuista palveluista, voit säästää runsaasti kustannuksissa. Myös maan kielen osaaminen auttaa sinua säästämään matkakustannuksissa.

Yöpyminen on Interrailin yksi suurimmista kuluista. Hostellitasoista yöpymistä voi löytää Euroopasta 25 eurolla yö ja itäisessä Euroopassa jopa 15 eurolla yö. Toisaalta, jos olet matkalla pienellä budjetilla, voit yöpyä jopa 12 henkilöä samaan huoneeseen majoittavassa dormitoryssa tätäkin edullisemmin. Teltta on kenties kaikista edullisin yöpymisvaihtoehto ja leirintäalueella teltassa yövyttäessä kulut ovat yleensä viidestä eurosta 10 euroon per yö.

Yöpymisen ja Interrail-kortin lisäksi rahaa tulee varata myös ruokailuun. Päiväbudjetti voi olla jotakin viiden euron ja 20 euron välillä – jos haluat herkutella, saat toki varata tätäkin enemmän rahaa ruokailua varten. Lisäkustannuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi sisäänpääsymaksut erilaisiin kohteisiin tai tapahtumiin, bussikortit sekä erilaiset junissa perittävät lisämaksut. Budjettiin on hyvä jättää varaa myös erilaisten yllättävien menojen varalta. Yleensä reilaajan päiväbudjetti on minimissään noin 25-35 euroa. Ainakaan läntisessä Euroopassa on vaikea selvitä enää tätä päiväbudjettia edullisemmin, joten rahaa voi olla hyvä varata mukaan jopa reippaasti enemmän.

Matkaseura

Matkaan voi aivan hyvin lähteä yksin. Tällöin tutustut todennäköisesti helpommin uusiin ihmisiin kuin matkustaessasi ystävän kanssa. Tällöin voit myös suunnitella reitin täysin omien mielenkiinnon kohteidesi sekä budjettisi mukaan.

Toisaalta taas kaverin kanssa matkustaminen saattaa tuntua turvallisemmalta vaihtoehdolta – voi olla mukava tietää, että mukana on kaveri, johon voi luottaa tiukassakin paikassa. Jos olet lähdössä matkaan kaverisi kanssa, kannattaa keskustella ennen lähtöä molempien mielenkiinnon kohteista – mitä te molemmat haluatte matkan aikana nähdä? On myös hyvä keskustella matkalle asetetuista tavoitteista – onko tavoitteena nähdä ja kokea mahdollisimman paljon vai pitää hauskaa? On tärkeää, että mukavuustasonne esimerkiksi majoituksen osalta kohtaavat ja että ajatuksenne rahankäytöstä matkan aikana ovat suurin piirtein saman suuntaisia. Kaverin kanssa matkustaminen vaatii kompromisseja ja joustavuutta ja yksin matkustaminen voikin olla erityisen vapauttava kokemus – osa reilaajista on sitä mieltä, että nimenomaan vapaus on reilaamisen paras puoli.

Myöskään lapsiperheille reilaaminen ei ole poissuljettu vaihtoehto. Tosin tällöin matka vaatii todennäköisesti tavallista hieman enemmän suunnittelua sekä valmistautumista. Lapset ovat kuitenkin usein erittäin joustavia matkakumppaneita ja mikäpä olisikaan parempi vaihtoehto kerätä uusia kokemuksia ja elämyksiä kuin reilaaminen yhdessä perheen kanssa? Pienet lapset kulkevat mukana ilmaiseksi, joten lasten ollessa pieniä reilaaminen ei välttämättä edes maksa maltaita. Uusiin kulttuureihin ja maihin tutustuminen tarjoaa lapselle ja nuorelle ainutlaatuisia kokemuksia ja auttaa häntä parhaimmillaan oppimaan aivan uudenlaista avoimuutta vieraita kulttuureita sekä erilaisuutta kohtaan.